Er gaan veel verschillende verhalen rond over het opladen van je accu in een smartphone of tablet. Als reparatiebedrijf merken we dat veel klanten problemen hebben met de levensduur van hun accu. Daarom geven we een aantal tips voor het opladen van je accu of batterij.

Levensduur van een accu

De levensduur van een accu verschilt per toestel en per accu. Een veelgehoord verhaal is dat een accu twee jaar meegaat. Dit is helaas niet altijd het geval. Daarnaast geven de fabrikanten ook geen enkele garantie dat de accu daadwerkelijk zo lang meegaat.

Eén van de factoren is de kwaliteit van de accu. Het is vanzelfsprekend dat fabrikanten hun producten zo goed mogelijk proberen te fabriceren, maar er bestaat altijd een kans dat er een aantal batches tussen zitten met minder goede accu’s of batterijen.

Het is uiteraard erg vervelend als je na verloop van tijd begint te merken dat je accu aan vervanging toe is. Dit kan bijvoorbeeld al na drie maanden zijn, maar ook soms pas na twee jaar of zelfs veel langer.

Ingebouwde smartphone accu vervangen

Tegenwoordig is het bij vrijwel alle toestellen niet meer mogelijk om zelf de accu te vervangen. Steeds meer toestellen worden om die reden ter reparatie aangeboden. Een aantal voorbeelden van toestellen met ingebouwde accu’s zijn de iPhone 15, Sony Xperia 10, Google Pixel 9 en de Galaxy S24. Wanneer je de accu hebt laten vervangen, wil dat helaas niet altijd zeggen dat het probleem verholpen is. Het komt namelijk regelmatig voor dat het moederbord defect is. Deze toestellen worden vaak nog onder de garantie van de fabrikant gerepareerd. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor accuproblemen. Wij geven je advies op maat en zullen samen met jou kijken of het nog rendabel is om jouw toestel te laten repareren.

In veel gevallen wordt geadviseerd om het toestel helemaal leeg te laten lopen en vervolgens weer volledig op te laden. Dit is echter niet verstandig omdat dit stress kan veroorzaken in de batterij met als resultaat, slechtere batterijprestaties. Vroeger werden accu’s op basis van nikkel gemaakt, maar tegenwoordig zijn deze vervangen door lithium-accu’s. Bij vrijwel alle moderne smartphones worden tegenwoordig lithium-accu’s gebruikt en die kun je dus het beste tussen de 30% en 80% laadcapaciteit houden.

Onderzoekers van Stanford University in Silicon Valley hebben zelfs een nieuwe accu ontworpen die werkt met aluminium in plaats van lithium. Wil je weten welke voordelen dat heeft? Lees dan snel verder.

Aluminium-accu in één minuut opgeladen

Het gaat hier om een nieuw type accu die is ontwikkeld onder leiding van Professor Hongjie Dai. Deze accu heeft een anode van aluminium en een kathode van grafiet en kan in slechts één minuut worden opgeladen. Lithium-ion-accu’s worden nu nog veel gebruikt voor onder andere elektrische auto’s en smartphones. Als de aluminium-accu op de markt komt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld het kilometerbereik van elektrische auto’s, omdat deze dan zeer snel kunnen worden opgeladen. Klinkt ideaal, toch?

Goedkoper en langere levensduur van de batterij

Volgens de onderzoekers is de aluminium-ion-accu goedkoper en gaat deze langer mee dan de accu’s die nu op de markt zijn. De aluminium-accu zou 7500 keer kunnen worden opgeladen zonder zijn capaciteit te verliezen, terwijl dat bij een lithium-ion-accu maar 1000 keer is. We hebben dus nog een lange weg te gaan, maar het ziet er veelbelovend uit.

Schoner, flexibel en onbrandbare accu

De nieuwe batterij is volgens de onderzoekers van Stanford niet alleen schoner dan alkalinebatterijen, maar ook onbrandbaar. Dit in tegenstelling tot lithium-ion-batterijen die soms vlam kunnen vatten als ze beschadigd raken. Daarnaast is aluminium een flexibel materiaal, waardoor het geschikt is voor meer apparaten dan batterijen van ander materiaal.

Het huidige ontwerp genereert ongeveer twee volt, wat iets meer is dan een AA- of AAA-batterij met anderhalve volt, maar twee keer minder dan een lithium-batterij. De onderzoekers hopen het voltage van de aluminium-accu te kunnen verhogen door de kathode, de positieve elektrode van accu’s, te verbeteren.

Naast de onderzoekers van Stanford werken er ook wetenschappers van het Taiwan Industrial Technology Research Institute, Hunan University en van de National Taiwan Normal University mee aan de ontwikkeling van de aluminium-accu.

Tips voor het gebruik en opladen van je accu of batterij

Hieronder hebben wij een aantal tips opgesomd voor het opladen en gebruik van jouw accu:

  1. Laad jouw toestel, tablet of iPod op tijd op. Je hoort regelmatig dat het beter is om je accu pas op te laden wanneer deze bijna helemaal leeg is. Dit is niet juist! Je kunt de accu het beste opladen als deze rond de 30% à 40% is. Hierdoor voorkom je irritaties wanneer je plotseling weg moet en je met een lege accu komt te zitten.
  2. Gebruik altijd een originele lader. Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat je jouw eigen (originele) oplader gebruikt wanneer je jouw toestel wilt opladen. Maar wat als je niet thuis bent, je jouw oplader niet bij je hebt, en jouw batterij nog maar een paar procent heeft? Wat doe je dan? Precies! Dan pak je een oplader die binnen handbereik ligt. Maar niet alle opladers zijn hetzelfde, ondanks dat ze dezelfde aansluiting hebben. Een oplader kan namelijk ook te veel spanning leveren, waardoor de accu een stuk sneller oplaadt dan normaal. Dit wordt “laadstress” genoemd. Veel mensen denken dat dit ideaal is, maar het is allesbehalve ideaal. Hierdoor slijt de accu namelijk een stuk sneller.
  3. Laad het toestel niet te lang door. Om een goed voorbeeld te geven. Veel mensen laden hun toestel op wanneer ze naar bed gaan. De batterij is waarschijnlijk al volledig opgeladen na een aantal uur. Wat gebeurt er dan als de accu volledig is opgeladen? Op dit moment blijft er activiteit ontstaan tussen de lader en de accu. Hierdoor wordt onnodig stroom verbruikt, waardoor de lader continu een signaal geeft aan de accu. De lader vertelt de accu dat er stroom beschikbaar is, maar de accu heeft deze niet nodig omdat deze al volledig is opgeladen. Dit kan als gevolg hebben dat de laadcapaciteit vermindert in de loop der tijd.
  4. Gedeeltelijk de accu opladen is beter. Het is belangrijk dat je bij lithium-accu’s jouw accu tussen de 30% en 80% houdt. Zo treden er nauwelijks negatieve effecten op van te veel ontladen of opladen. Een leuke vergelijking is sporten: Nooit sporten is niet gezond voor je, maar iedere dag sporten tot je uitgeput bent is ook niet gezond. Het zoeken naar de juiste balans is daarom belangrijk.
  5. Temperatuur is belangrijk! Waarom is de temperatuur zo belangrijk voor het gebruik van jouw smartphone? De ideale werktemperatuur voor jouw smartphone ligt tussen de 0 en 35 graden Celsius. Het is dus belangrijk dat jouw telefoon niet onderkoelt raakt of oververhit raakt. Jouw toestel wordt al snel een stuk warmer dan 35 graden Celsius wanneer je deze in de zon laat liggen. Ook is het niet verstandig je smartphone te gebruiken bij extreem koude temperaturen. Hierdoor gaat namelijk de laadcapaciteit achteruit.
  6. Gebruik je smartphone voor de eerste keer. De meeste fabrikanten laden hun toestellen gedeeltelijk op. Vaak is het batterijpercentage rond de 40% voordat ze hun toestellen verschepen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de accu genoeg stroom heeft voor het wegvloeien van natuurlijke energie. Het is je vast weleens opgevallen dat wanneer je jouw toestel voor een langere tijd niet gebruikt, de batterij alsnog leeggelopen is. Ondanks dat het toestel uit heeft gestaan. Een lithium-accu mag namelijk niet volledig leeg raken. En de accu is niet dermate ver opgeladen dat er te veel interne spanning is, waardoor de accu sneller in zijn capaciteit vermindert. Wij raden klanten altijd aan om bij aanschaf van een nieuwe smartphone of tablet deze eerst volledig op te laden. Ook bij het vervangen van de accu geven wij deze tip mee aan de klant. Zo bevorder je de levensduur van de accu.
  7. Zet je toestel uit tijdens het opladen van je accu. Persoonlijk denken wij dat vrijwel niemand dit doet of gaat doen. Tegenwoordig kunnen mensen niet lang meer zonder hun smartphone, tenzij ze liggen te slapen. Het klinkt eigenlijk heel logisch: Wanneer je je telefoon oplaadt en tegelijkertijd gebruikt, wordt er dus stroom ontladen en weer bijgeladen. Hierdoor verslechtert de maximale capaciteit van de accu. Het beste zou zijn om je telefoon uit te zetten tijdens het opladen. Zo laadt jouw toestel sneller op en blijft deze in een uitstekende conditie. Dit wil niet zeggen dat het heel veel kwaad kan om jouw toestel wel te gebruiken tijdens het opladen, maar het is beter van niet.

Opladen van je accu

Nu is het aan jou of je bovenstaande tips wel of niet wilt toepassen in het dagelijks gebruik van jouw smartphone. Wanneer je tijdens het opladen van je accu de bovenstaande tips volgt, zul je merken dat de maximale oplaadcapaciteit van jouw accu zo optimaal mogelijk blijft. Nu moet je je natuurlijk niet bezwaard voelen als je de tips niet opvolgt. Je moet jouw smartphone wel gewoon op een normale manier kunnen gebruiken. Volg je de tips wel op, dan zul je na verloop van tijd zeker het verschil gaan merken.

Over de auteur

Mobile Repair Solutions

Mobile Repair Solutions is al meer dan 10 jaar dé specialist in het repareren van smartphones en tablets vanuit de binnenstad in Sittard. We helpen dagelijks klanten uit Sittard en omgeving met onze expertise en passie voor technologie. Vanuit onze jarenlange ervaring delen we regelmatig blogs met handige tips, nieuwtjes en inzichten op het gebied van mobiele apparaten.

Al 10 jaar jouw vertrouwde reparateur in Sittard

Categorieën

Onze blogs en acties per mail ontvangen?

Abonneer op onze nieuwsbrief